Eilen vietimme jälleen kerran kansainvälistä rintapäivää, jonka vuoksi salilla oli porukkaa kuin Kerimäen 96-bileissä. Ei siinä mitään, penkin lyhyttä odottelua lukuunottamatta hyvin mahduttiin bodailee, jee:
![29.4 Yläkroppa A]()
Ideana miulla on ollut, että kuukauden välein tapahtuva sarjamäärien puolittaminen riittäisi kehon palautumiseen ja ylikompensaation saamiseksi, mutta näin ei viimeksi käynyt vaan jouduin pitämään erillisen kevyen viikon. Hienon miehen Layne Nortonin ohjeilla vedin kaikki normaalit treenit läpi, mutta sarjapainot vähennettiin vastamaan 2/3:aa viimekertaisista. Tämä ei koskenut pohkeita ja vatsoja, joiden kovaa treenaaminen ei aseta juurikaan ylimääräistä stressiä keskushermostolle, nivelille, jänteille tai mielelle.
Nyt ensimmäistä kertaa yli kuukauteen olin hyvin palautunut ja voimieni tunnossa. Penkissä vakiolisäys on meillä 1 kilo (tällä treenifrekvenssillä yli 78 kilon vuositahti), mutta päätinkin lyödä tankoon lissee levyjä viisinkertaisena! Tasapenkin otin ohjelmaan vasta muutama viikko sitten ja jo nyt olen puolessa välissä tavoitettani – 6x160kg. Tuolloin tein 5x140kg, nyt 5x150kg. Mirin?
![FUAAARRRKK !!!]()
Yksi yleisimmistä virheistä on pyrkiä lisäämään sarjapainoja liian nopeasti, esimerkiksi 5kg tai 2.5kg viikottain (ei koske prässiä, mavea jne). Näistä jälkimmäinenkin korotus jota moni pitää pienenä lisäyksenä, vastaa todellisuudessa 130kg:ta kehitystä vuodessa. Tuosta kolmasosakin, 43 kiloa, on useimmissa liikkeissä vain juuri ja juuri mahdollisuuksien rajoissa, vaikka kehitykseen vaikuttavat asiat toteutettaisiinkin täydellisesti. Tämä johtaa muutaman viikon jälkeen joko toistotekniikan, toistotempon, toistomäärien tai mind-muscle-connectionin heikkenemiseen. Lopulta yleensä kaikkiin. Sillä lihakseen kohdistuva jännitys koostuu kuorman lisäksi myös edellä mainituista tekijöistä, saatat luulla tekeväsi progressiota vaikka todellisuudessa päästätkin lihakset viimekertaista vähemmällä.
Huomaa, että mikäli toistotekniikka, toistotempo ja mind-muscle-connection pidetään vakiona, niin ainoa tapa lisätä lihakseen kohdistuvaa jännitystä on lisäämällä sarjapainoja! Sarjapainot ovat siis vain yksi muuttuja selkeästi suuremmassa yhtälössä ja sinun kuuluisikin pyrkiä progressioon nimenomaan lihakseen kohdistuvassa jännityksessä, sillä juuri se on tehokkain tapa kasvattaa lihasmassaa. Lihakset eivät tiedä sarjapainoja, vaan tuntevat ainoastaan niihin kohdistuvan jännityksen suuruuden sekä keston. Suosittelen siis pitämään korotukset sellaisena, että ne kuulostavat vuositasollakin järkeviltä.
Haluan tällä kertaa avata pääni muutamista muistakin yleisistä virheistä, koskien viime treenini liikkeitä. Kuten eräs tuntemani älykäs taloustieteitä harrastava filosofian maisteri saattaisi sanoa, tämä ei ole mikään ketsuppipurkin avaus, vaan päänavaus!
Isolla rintalihaksella, eli m. pectoralis majorilla, on useita eri tehtäviä. Kaksi merkittävintä on olkavarren adduktio eli lähennys sekä sisäkierto. Tämä olisi hyvä ottaa huomioon kaikissa rintaliikkeissä ja niin suurin osa tekeekin siitä tietämättä. Jos käännät neutraalin otteen myötäotteeksi, kyseessä on sisäkierto ja jos taas vastaotteeksi, niin kyseessä on ulkokierto. Juuri tästä syystä myötäotteella tehtävät liikkeet rasittavat eniten rintaa ja vastaotepenkki menee leveälläkin otteella tehtynä enimmäkseen ojentajille. Silloin tällöin näkee flyeseissa ja käsipainopunnerruksissa tehtävän ulkokiertoa (eli liikkeen aikana käännetään käsiä niin, että ylhäällä on vastaote), joka itseasiassa on vastakohta sille mitä rinta tekee ja sulkee vain sen osuutta pois tehtävästä liikkeestä. Ehdottomasti siis ulkokierto rintaliikkeistä välittömästi helevettiin ja halukkaat voivat kokeilla rasituksen lisäämiseksi sisäkiertoa sen sijasta. Tämä vastaa aikalailla ranteen supinaatiota hauisliikkeissä.
Toinen yleinen virhe koskee pystypunnerrusta. Monet tekevät pystypunnerruksen isompien painojen toivossa lavat yhdessä, jolloin rinta osallistuu huomattavasti enemmän tehtävään liikkeeseen, joka taaskin on vastakohta halutulle asille eli rintalihaksen työn minimoimiselle. Ehdottomasti siis ainakin selkätuetuissa pystypunnerruksissa lavat ulos ja pieni vatsalihasten jännitys, jolloin olkapäiden tekemä työ kasvaa. Oikeastaan myös sivuolkapäiden tekemä työ kasvaa, joka onkin tärkeä pointti. Eräässä tutkimuksessa (Gundill 2002) kilpakehonrakentajia verrattiin treenaamattomiin ihmisiin ja tulokset olivat aika surkuhupaisia: tutkimuksessa olleilla kehonrakentajilla etuolkapää oli noin 5 kertaa suurempi kuin treenaamattomilla henkilöillä, sivuolkapää keskimäärin kolminkertainen, mutta takaolkapäissä lihasta oli vain noin 10-15% enemmän. Toisinsanoen, lähes kaikkien tulisi unohtaa (ainakin massakaudella, jolloin lihaksen kasvattaminen on naturaalina mahdollista) pystypunnerrusta lukuunottamatta kaikki etuolkapääliikkeet, pyrkiä kohdistamaan edellä mainittu liike mahdollisimman paljoa sivuolkapäille ja treenaamaan huomattavasti enemmän takaolkapäitä!
Tämä on tärkeää jo ihan ryhdinkin kannalta ja eteenpäin kääntyneet olkapäät näyttävät todella typerältä. Mikä sitten maksimoi sivuolkapään työskentelyn pystypunnerruksissa? Se, että olkavarsi lasketaan liikkeen aikana vartalon sivulle, eikä eteen. Tangolla kannattaa siis pystypunnertaa leveällä otteella tai mieluummin suorittaa koko liike käsipainoilla. Niskantakaa punnerrusta en kuitenkaan suosittele, sillä kyynerpäiden vieminen frontaalitason taakse ei lisää sivuolkapäiden aktivaatiota, vaan ainoastaan loukkaantumisriskiä. Eräs kyseistä liikettä koskeva myytti on, että se menisi edestä tehtävää pystypunnerrusta enemmän takaolkapäille. Tämä ei pidä paikkaansa, takaolkapää ei osallistu olkavarren fleksioon. Jos joku väittää joskus niskantakaapunnerruksen aikana tunteneensa jotain takaolkapäissä, niin se johtuu ainoastaan liikkeen tarjoamasta erilaisesta venytyksestä.
Lisäksi huomattavaa on, että saleilla yleisin nähty tapa tehdä vipunostoja sivuille tekee siitä enimmäkseen etuolkapää- ja ylempi lapalihas-liikkeen, vaikka kaikkien tarkoituksena varmaan onkin treenata sillä sivuolkapäitä. Liike on kylläkin näin tehtynä hieman turvallisempi, mutta sivuolkapäät vaativat huolellisemman tekniikan. Kädet tulisi pitää suorina ja kohottaa ne täysin sivuttaissuunnassa eli frontaalitasoa pitkin pikkurilli peukalon yläpuolella, vartalo hieman etukenossa mahdollisimman korkealle, ilman että kämmenen asento muuttuu. Ylempi lapalihas eli m. supraspinatus tekee huomattavan suuren osan työstä ensimmäisen 30 asteen aikana, joten vajaaksi jätetty liikerata ei ole optimaalinen.
Hammerkääntöjä koskien puhun vielä yhdestä myytistä. Järkyttävän yleinen harhaluulo (etenkin Suomessa) on, että kyseistä liikettä tehtäisiin lisäämään olkavarren lihaksen eli m. brachialiksen työtä, vaikka todellisuudessa brachialis on todella kovilla aina tavallistakin hauiskääntöä tehtäessä. Kyseisen lihaksen miettiminen on siis ajanhukkaa, ellei ole ammattikehonrakentaja (mitali sille, joka keksii miksi). Hammerkäännöt ovat tästä huolimatta tärkeä liike, sillä kyynärvarren suurin lihas, olkavärttinä-luulihas eli m. brachioradialis aktivoituu liikkeessä vastaotteella tehtävää hauiskääntöä enemmän. Kuten monet tietävät, hauiksella on kyynärnivelen fleksion lisäksi tehtävänä myös ranteen supinaatio, jota voi käsipainoliikkeissä vaikeuttaa ottamalla käsipainoista kiinni siten, että peukalo ja etusormi koskettavat käsipainon toista päätä. Hammerkäännöissä tämä on kuitenkin taas vastakohta sille mitä haluat tehdä, eli kasvattaa kyynärvarren lihasten aktivaatiota. Sillä käsipaino nojaa mukavasti peukaloon ja etusormeen, sitä ei joudu puristamaan yhtä kovalla voimalla. Halukkaat voivat kokeilla hammerkääntöjen suorittamista juuri päinvastaisella otteella (pikkurilli koskettaa käsipainon toista päätä), mikä taas kasvattaa kyynärvarren lihasten aktivaatiota, sillä joudut jatkuvasti taistelemaan forkuillasi käsipainon kaatumista vastaan.
Miksi sinun sitten pitäisi uskoa minua ylläolevista asioista? Ei sinun pitäisikään vaan varmistaa asiat itse, sillä blogiani ei kannata pitää luotettavana tietolähteenä. Kyseessä on kuitenkin vain aika perustietoa, joka on vahvistettavissa hyvin nopealla googletuksella. Kaikki käytiin läpi käymälläni kolmen opintopisteen anatomia & fysiologia -kurssilla. Olisit siis oikeassa, mutta vääristä syistä. Vähän kuten Ian McCarthyn sanoin lukisit sarjakuvalehdestä, että maailma on pallon muotoinen. Tietoa kerätessä ei kannata olla laiska. Juuri sen takia yllä käsitellyt uskomukset ovat levinneet, kun lihapäät eivät ole jaksaneet tarkistaa tietojaan.
![#foodgasm #instahealth #finnish #boy #school #sucks #follow #and #kik #me #lol]()
Chest mondays on miulla ja treenikaverillani ollut jo pitkään sikailupäivä ja tänäänkin sitten mentiin tapojemme mukaisesti ulos syömään treenin jälkeen. Voi sian leuka, jos aamupaino ei taaskaan nouse! (edit. ja eihän se noussut vaan laski melkein kilolla)